A NEW WAY TO EXPERIENCE ART

IBEX MASTERS Stelt tentoon IN ART CHURCH ROCHUS
21/04 - 14/05
2023

FIGURATIEF realisme

IMPACT

Figuratief realisme is een stijl waarbij kunstenaars een realistische weergave van de werkelijkheid creëren. Dit kan een gevoel van herkenbaarheid en authenticiteit voor de toeschouwer aanmoedigen, waardoor de afbeelding een grotere emotionele impact heeft. Het kan ook een middel zijn om sociale en politieke problemen aan te pakken in kunstwerken en bijdragen aan het bewustzijn en de verandering van de maatschappij. Het is belangrijk om deze vorm van kunst te steunen en te promoveren, omdat het een positieve impact kan hebben op de gemeenschap en kan bijdragen aan de culturele rijkdom van de wereld.

IBEX Masters

IN PURSUIT OF PERFECTION

IBEX Masters bezit een unieke collectie van superrealistische, figuratieve kunst van de 21ste eeuw. Met meer dan 300 schilderijen, aangewakkerd door de passie van Albrecht von Stetten, vertonen we de impact dat figuratief realisme heeft met kunstenaars die de uiterst fijne nuances van de realiteit kunnen portretteren als geen ander. IBEX Masters ondersteunt ook actief kunstenaars wereldwijd met financiële middelen, tijd en mentale ruimte om diepe en betekenisvolle werken te creëren. Onze filosofie, “Noblesse Oblige” is ingebed in de von Stetten familie traditie van kunst patronage, die teruggaat tot de 16e eeuw, in samenwerking met de Fugger familie en in de tijd van de Medici.

Kortrijk als Culturele Hoofdstad

HOE KAN IBEX MASTERS HELPEN?

IBEX Masters presenteert een unieke tentoonstelling in de prachtige Sint-Rochuskerk van Kortrijk in samenwerking met Art Church Rochus en Art Center Horus. Hier organiseren we een exhibitie van hedendaagse superrealistische kunst van wereldklasse, persoonlijk geselecteerd door Albrecht von Stetten. Omdat IBEX Masters het plan van Kortrijk tot culturele hoofdstad in 2030 bewonderd, bieden we ons top talent aan om samen met het bestuur van Kortrijk een prestigieuze tentoonstelling te creëren. Door deze samenwerking kunnen we Kortrijk cultureel in de kijker zetten.

De Tentoonstelling

ART CHURCH ROCHUS

De tentoonstelling in Art Church Rochus is niet alleen een showcase van kunst op niveau van wereldklasse, maar van begin tot eind zal de tentoonstelling de kans bieden om te netwerken en belangrijke connecties te maken met kunstenaars en kunstliefhebbers wereldwijd. De expositie is samengesteld uit een selectie van de beste superrealistische kunstenaars uit de wereld, waarvan sommige werken voor het eerst in Europa zullen worden tentoongesteld. Het open karakter van de tentoonstelling zullen bezoekers op een natuurlijke manier door de tentoonstelling leiden. IBEX Masters in Art Church Rochus is een unieke gelegenheid om de meest recente ontwikkelingen in de superrealistische kunst te zien en te ervaren.

Superrealisme in de kijker:

Een selectie van Meesterwerken

Captivity

Marco Grassi

“Captivity” verbeeldt metaforisch de relatie tussen mens en natuur. Een jonge vrouw is in gedachten verzonken en een kameleon, die onhoorbaar lijkt te schreeuwen, versmelt met de kleur van zijn omgeving. De gouden ketting die om de nek van de kameleon is gespannen, benadrukt de ondergeschiktheid en slavernij van deze verbinding.

Olie op doek, 70 x 80 cm, 2021

Samsara

Jeong Hae Kwang

“Samsara”, portretteert de muze van de kunstenaar zwevend in de lucht. Dit schilderij geeft een beeld van de snel veranderende rol van de vrouw in de Koreaanse samenleving en de verwezenlijking van de passies en dromen van de jongere generatie. Het water symboliseert de oceanen binnen en buiten, de stroom van moeiteloze interactie en creatie – in één woord: leven. Dit werk is een eerbetoon aan vrouwen wereldwijd en de sluier wordt opgelicht als ze haar weg vindt op haar voorwaarden.

Olie op doek, 181 x 227 cm, 2020

Crossroads

Martin Llamedo

“Crossroads” van Martin is een schilderij dat op een kritische manier een kijk geeft in het huidige gezondheidszorgsysteem. Het toont een vrouw gekleed in chirurgisch gaas, met verwoest haar en een paspoortachtig portret, een symbool voor de harde realiteit die we onder ogen moeten zien en samen moeten strijden om een betere wereld te creëren. De jurk van gaas en het schuim in het schilderij symboliseren de onzekerheid van dood en leven en de strijd tegen infectie, terwijl de donkere geometrie de deconstructie van longblaasjes weergeeft. Martin’s schilderij is een waarschuwing over een gebroken systeem en de noodzaak van empathie en bewustzijn.

Olie op doek, 150 x 150 cm, 2020

Freedom Reborn

Arantzazu Martinez

Het schilderij “Freedom Reborn” van Arantzazu Martinez verkent haar verbinding met het spirituele vrouwelijke. Na een jaar van alleen rozen schilderen om vertrouwd te raken met hun textuur, doorschijnendheid, kleuren en tinten, viert dit briljante werk schoonheid voorbij en vrij van de mannelijke blik; het viert liefde en vrijheid en omarmt de schoonheid van het leven in alle vormen. In een wereld die bol staat van complexiteit over acceptatie en gender, blaast ‘Freedom Reborn’ een frisse wind door het idee dat we allemaal vrij zijn om te bestaan en geluk na te streven op de manier die we kiezen. Er is een universele troost die het woord “vrijheid” lijkt te belichamen.

Olie op doek, 230 x 300 cm, 2018

Portrait of Desire

Sergio Martinez

In “The Portrait of Desire”, afgewerkt in 2019, brengt Sergio een grillige en ondeugende scène tot leven waarin mensen samenkomen om zich over te geven aan hun onschuldige en hedonistische genoegens. Een man richt zich op de vrouwelijke vorm door haar perfectie te verheerlijken met flora. De voortreffelijke weergave van fysieke details, met name de zachtheid van het licht, het tapijt, de gordijnen en de algehele sfeer, verrukt de kijker. De zachtheid met een stevige kern zijn tastbaar geworteld in vertrouwen, zelfacceptatie en tolerantie. Een witte kat, die ook op het doek is afgebeeld, brengt een extra dimensie toe aan de illusie van de scène, waarbij de kijker zich kan afvragen wat de kat zou kunnen denken over wat er om hem heen gebeurt.

Olie op doek, 200 x 350 cm, 2019

The Nightmare

Gabriel Picart

In “The Nightmare” brengt kunstenaar Gabriel Picart een oud Chinese verhaal naar het heden door het parallel te trekken met de huidige Covid-19 pandemie. Hij maakt gebruik van de technieken van een oude inktmeester uit Wuhan om een eeuwigdurend scherm te creëren, symboliserend de onontkoombare aard van de pandemie. Hij verwijst naar Henry Fuseli’s “De Nachtmerrie” en maakt er een allegorie van de nachtmerrie die de pandemie is geworden. Dit nieuwe meesterwerk is verwacht beschikbaar te zijn voor verzamelaars in de tweede helft van 2022.

Olie op doek, 180 x 270 cm

One Side Wing

Nobuyuki Shimamura

“One Side Wing” van Nobuyuki Shimamura is een indrukwekkend schilderij dat de onzekerheid van het leven en de kwetsbaarheid van ons bestaan uitbeeldt. De afbeelding van één enkel vleugel verbeeldt de onvolkomenheid en onzekerheid van ons leven, maar de aanwezigheid van een veert nabij het model symboliseert hoop en het vermogen om te overleven in onzekere tijden. De schedels op de achtergrond herinneren ons aan de waarde van het leven en de noodzaak om hoop te behouden, zelfs in de meest ontberingrijke omstandigheden. Shimamura creëert een emotioneel en visueel indrukwekkend werk dat ons uitnodigt om onze eigen ervaringen en onzekerheid te overwegen.

Olie op doek, 182 x 227 cm, 2020

Liber Fulguralis

Dino Valls

Dit meesterwerk genaamd “Liber Fulguralis” is een polyptiek bestaande uit 5 stukken waarin de thematische inhoud van het schilderij in tijd en ruimte speelt. Het beschrijft de ontwikkeling van verschillende verhalen, waarbij de begrippen Hubris en Nemesis de cyclische evolutie van de mens belichamen. Het rechterdeel van het retabel toont de duizelingwekkende wetenschappelijke ontwikkelingen die de mensheid tegenwoordig bezighouden, terwijl het linkerdeel waarschuwt voor het gevaar van overmoed. Het werk wil ons eraan herinneren dat alleen evenwicht ons kan helpen onze evolutionaire dimensie te begrijpen en de leegte te vermijden.

Olie op paneel, 241 x 247 cm, 2020.

Imagine

Christiane Vleugels

In “Imagine” worden de beperkingen van het leven en de realiteit van onze wereld aangekaart. Door middel van de fascinerende wereld van het lucide dromen, weerspiegelt het schilderij de noodzaak om groter te dromen, ondanks de ontberingen van het leven. De afbeelding van twee slapende figuren, omgeven door het beschermende zonlicht, symboliseert de yin en yang van onze werkelijkheid en de onvermijdelijke wake-up call die ons eraan herinnert dat de angst en rust hand in hand gaan. Het is belangrijk om bewust te zijn van de wereld om ons heen, zonder dat onze dromen worden verduisterd.

Olie op doek, 170 x 280 cm

Signs of Infinity

Philipp Weber

In “Signs of Infinity” geeft Philipp Weber een prachtige weergave van het evenwicht tussen kwetsbaarheid en vertrouwen in een hoger doel. De twee vrouwenfiguren worden afgebeeld met snijdende tatoeages, symbolen van verschillende religies en filosofieën staan voor bescherming, kennis en nieuwe beginnen. Er is een ambiguïteit tussen de geleden verwonding en het positieve symboliek dat wordt gecreëerd door het littekenpatroon. In een decor van vallend water wordt het menselijke vermogen om te lijden en tegelijkertijd kracht te putten uit dat lijden benadrukt.

Olie op doek, 140 x 180 cm.

Conceptuele visies:

Breng de kunst tot leven

absolution

BELEEF DE KUNST

In haar schilderij “Absolution” onderzoekt kunstenaar Christiane Vleugels het thema van kwetsbaarheid en vergiffenis. Bezoekers kunnen de interactieve ervaring versterken door middel van props uit de fotoshoot en reflecterende elementen, zoals spiegels en vergevende tulpen. Bekijk het kunstwerk en volg de stappen naar vergiffenis, zoals erkenning van menselijkheid, verantwoordelijkheid nemen en empathie voor meer dan jezelf.

Las RataS

BELEEF DE KUNST

Ontdek de schoonheid van twee unieke schilderijen, die hoog hangen in de kerk bij de preekstoel. Om deze schilderijen van dichtbij te bekijken, moet je de trap op lopen en alleen naar boven gaan. Hierdoor kan je genieten van de kunst op een intieme en persoonlijke manier, zonder afleiding van andere bezoekers. Deze unieke opstelling creëert een sfeer van rust en contemplatie, waardoor je je volledig kunt concentreren op het diptiek en je gedachten kunt laten dwalen. Het is een kans om te ontsnappen aan de drukte van de dagelijkse wereld en te worden opgenomen in de schoonheid (of afkeer?) van de kunstwerken.

Morning Dew

BELEEF DE KUNST

Ervaar de unieke combinatie van kunst en bloemen bij onze tentoonstelling van ‘Morning Dew’. Beleef het schilderij op een nieuwe manier door middel van een levendig bloemenarrangement en dauwdruppels, die de scène van het schilderij tot leven brengen. Laat je innemen door de geur van verschillende bloemen en ontdek je eigen interpretatie van het werk. Bezoek onze tentoonstelling en voeg een zintuiglijke dimensie toe aan je kunstbeleving.

PRESENTED BY

Art Church Rochus, Art Center Horus & IBEX Masters

Nathalie Loosveldt

+32 478 23 78 26
nathalie@simonetto.be

Nina Van den Bosch​

+32 477 48 23 80
nina@artcenterhorus.com

Albrecht von Stetten

+49 170 56 33 177
avs@ibex-abm.com